Rokitnik jest krzewem, który zawiera bardzo wiele pożytecznych substancji prozdrowotnych. Rosjanie nazywają go „złotem Syberii”, a w naszym kraju również chętnie spożywany jest pod wieloma postaciami. W celach leczniczych wykorzystuje się głównie jego charakterystyczne okrągłe i licznie występujące owoce, wielokrotnie jednak korzystano także z kory i gałązek. Podpowiadamy co warto wiedzieć o rokitniku i jego zastosowaniu.

Rokitnik – czym się charakteryzuje?

Rokitnik występuje pod postacią mocno rozgałęzionego krzewu, który może dorastać nawet do pięciu metrów. Jego cechą charakterystyczną są owoce. Okrągłe lub lekko podłużne, koloru pomarańczowego, obrastają roślinę bardzo licznie. Charakteryzują się bardzo kwaśnym smakiem, który dopiero po przymrozkach staje się nieco bardziej słodki. Liście rokitnika wyglądają trochę jak wierzbowe listki, a gałęzie pokryte są ostrymi igłami. Rokitnik możemy spotkać w całej Europie i Azji, chociaż najczęściej występuje dziko wzdłuż pasów morskich. W Polsce znajdziemy go nad Bałtykiem lub w Pieninach. Jest to roślina poddana częściowej ochronie. W ogrodach często występuje w roli żywopłotu lub rośliny ozdobnej. Sadzonki rokitnika zamówić można bez wychodzenia z domu w internetowym sklepie ogrodniczym http://www.podkarpackiesady.pl/pl/p/Rokitnik-pospolity-POLLMIX/2168.

Rokitnik – właściwości

Rokitnik cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, o których wiedzieli już starożytni. Jego grecka nazwa – hippophae – sugeruje, że w dawnych czasach roślina karmione były konie. Z uwagi na to, jakim szacunkiem cieszyły się wówczas te zwierzęta i jak były cenne możemy wysnuć wniosek, że rokitnik traktowany był jako roślina z najwyższej półki.

Dzisiaj wiemy, że w rokitniku znajduje się prawie dwieście bardzo ważnych substancji aktywnych, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Witaminy (C A, E, F, K, P, B12), kwasy tłuszczowe, lipidy, aminokwasy i antyoksydanty to mieszanka, która jest prawdziwą zdrowotną bombą dla naszego organizmu. Warto zwrócić szczególną uwagę na obecność witaminy C w tej roślinie. Jest jej tam trzykrotnie więcej niż w czarnej porzeczce. Dodatkowo witamina C pochodząca z tej rośliny nie rozkłada się podczas gotowania – dzięki temu przetwory z rokitnika zachowują wszystkie jej ważne właściwości. Właśnie dlatego syrop z rokitnika bardzo często polecany jest w okresach przeziębienia albo okresowego spadku odporności.

Przetwory z rokitnika
Źródło: Pixabay.com

Rokitnik – na jakie choroby może pomóc?

Ze względu na dużą zawartość prozdrowotnych substancji w rokitniku jest on polecany wspomagająco przy wielu chorobach i problemach zdrowotnych. Po syrop, przetwory lub same owoce rokitnika możemy sięgnąć na przykład w przypadku: 

  • przeziębienia i grypy,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • reumatyzmu,
  • zapalenia wątroby,
  • choroby układu pokarmowego,
  • hemoroidów,
  • kaszlu i bólu gardła.

Na rynku znajdziemy wiele przetworów z rokitnika. Najbardziej popularny jest sok, na wiele schorzeń jednak stosuje się olej z tej rośliny lub po prostu owoce w formie surowej. 

Rokitnik – kto nie może go zażywać?

Rokitnik ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, które wynikają z jego specyficznej budowy i dużych wartości odżywczych. W składzie znajduje się bowiem mnóstwo dobrych substancji. Warto jednak pamiętać, że nie każdy może sięgnąć po przetwory lub owoce z tej rośliny. Istnieje kilka przeciwwskazań do jej stosowania. Z uwagi na wysoką zawartość kwasów, nie jest on polecany osobom chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy. Na rokitnik powinny także uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową. 

Rokitnik to niezwykle bogata w składniki aktywne roślina, która może wspomóc nas w walce z różnego rodzaju schorzeniami. Warto jednak pamiętać o tym, że tak jak w przypadku wszystkich preparatów i wyciągów z roślin, musimy zwracać uwagę na potencjalne przeciwwskazania. Syrop czy olej z rokitnika możemy bezpiecznie zażywać po konsultacji z lekarzem i dobraniu odpowiedniej dawki do swojego indywidualnego przypadku.

Artykuł napisała:
Magdalena Polena
 – copywriterka, dziennikarka, freelancerka.
Na co dzień kolekcjonuje niepotrzebne fakty i wychowuje trzy koty.

Źródło:

  • Anna Mazerant-Leszkowska: Mała księga ziół. Warszawa: Inst. Wyd. Zw. Zawodowych, 1990.

Możesz również cieszyć się:

1 komentarz

  1. Z rokitnika robię co roku wspaniałe konfitury. Owoce są bogate w pektyny o właściwościach żelujących. Sprawia to, że masa rokitnikowa szybko gęstnieje.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close